Introductie van de Ami6 in Nederland.


Home

Toespraak dhr. Lucas


Terug

 

De Citroen Ami6 werd op 24 april 1961 aan de Nederlandse pers voorgesteld. Dit vond plaats in het gebouw van CitroŽn Nederland aan het stadionplein te Amsterdam.
Op de foto's is goed te zien dat het getoonde exemplaar er ťťn was uit de zgn. prť-productie.
De afgebeelde Ami6 heeft geen "bullbar" maar twee slanke horizontale doorlopende strips voor de grill.
De nieuwste CitroŽn werd aanvankelijk verborgen achter een halve wereldbol met een doorsnede van 5 meter.
Na de toespraak van dhr. Lucas opende de wereldbol zich en rolde de Ami6 naar buiten.

De onderstaande  unieke fotoserie is gevonden in de beeldbank van het nationaal archief.
Op de foto's rust een auteursrecht. Deze zijn in handen van het nationaal archief.
   


       


De aanwezige journalist van het weekblad "de Auto" schreef een uitgebreid artikel over zijn bevindingen van deze introductie bijeenkomst:Het volledige artikel is te lezen via onderstaande link:

De auto 28 april 1961
In de autokrant "de Automobilist" van 27 april 1961  verscheen onderstaand stukje n.a.v. de introductie van de Ami6:De Ami6 stond vanaf vrijdag 6 juni in de showroom bij de hoofdagenten.

Hieronder een advertentie uit de Leeuwarder Courant van vrijdag 6 juni 1961:En aansluitend de advertentie van Garage Den Ouden van zaterdag 7 juni :Ter introductie verstuurde de CitroŽnagenten het volgende informatieblaadje aan hun (potentiŽle) klanten:


 

Ook hier wordt de Prť-serie nog afgebeeld. De genoemde prijs van fl. 5600 heeft CitroŽn direct verlaagd naar fl. 5450. Er bestaan twee versies van het voorblad. Op sommige staat: "Prix d'Ami F 5600"
De allereerste Ami6'en in Nederland hadden een kenteken beginnend met <FP>. Deze allereerste serie kwam hoogstwaarschijnlijk al wel uit Vorst, maar week eigenlijk niet af van de Franse serie. Wel werden vanaf het begin de spatlappen gemonteerd. Let op de vaste achterzijruiten en de reflectoren aan de achterkant. De vergrotingen van de foto's zijn hier te vinden.