De Ami6 uit Vorst.


Home

Kleurencombinaties

Roestpreventie.

Terug
Vanaf de introductie werd de Ami6 ook in de  Belgische CitroŽn fabriek in Vorst (Forest) geproduceerd. Deze Belgische Ami6'en werden in elk geval afgezet in de Benelux, Duitsland, Zwitserland, Zweden, Congo.
De Ami6'en die tot en met 1968 in Nederland verkocht werd, kwamen allemaal uit BelgiŽ. De allereerst geproduceerde Ami's uit Vorst weken nauwelijks af van de Franse exemplaren.  Hieronder een CitroŽn-transport  van de fabriek in Vorst naar Nederland.
Duidelijk te zien dat de voorste Ami6 een zgn. Ami6 Standaard is.
                        

                   
De Belgische-serie ging zich echter in de loop der tijd steeds meer onderscheiden van de Franse-serie. Enkele aanpassingen die in BelgiŽ bedacht zijn, werden later overgenomen op de Franse Ami6'en. Ook zijn er enkele specifiek Belgische uitvoeringen geweest als de Ami6 Standaard en de Ami6 Grand Comfort.  
De laatste Ami6'en die in Nederland verkocht werden, waren in Frankrijk gebouwd en werden in de Belgische fabriek aangepast. 

Identiteitsplaatjes:

Tegen het schutbord bevindt zich een identiteitsplaatje. Op dit metalen plaatje staat het chassisnummer vermeld. Het  chassisnummer van de Belgische Ami's begint  altijd met een <6>.   De volgende twee cijfers geven de uitvoering aan. De laatste cijfers het productieaantal.  Het zgn. "sťrie usine" bestaat uit letters bestaande code. Ook hier uit is de uitvoering af te leiden. In de  code AMGC staat AM voor Ami en GC voor Grand Comfort .Er zijn verschillende soorten type- plaatjes gebruikt.  In het begin maakte men gebruik van een smal plaatje. Verder zijn er ook rood gekleurde plaatjes bekend. ( 1968).


Het rode bovenstaande plaatje heeft als code AMGL, dit staat dan voor Ami Grand Luxe

Hiernaast weer een ander soort typeplaatje. Deze is afkomstig van een Ami6 Break van april 1967. Hier is een ander lettertype gebruikt. De code AMB staat dan voor Ami Break
Het identiteitsplaatje rechts is van een Ami6 waarvan er maar weinig van geproduceerd zijn. Exacte productiecijfers zijn niet bekend. Het "sťrie usine"  AMGLC  staat voor  Ami Grand Luxe en waarbij de C staat voor Centrifugaal.  Dus een Ami6 met een centrifugaal koppeling.


In het laatste productiejaar werd dit type plaatje vervangen door een vierkant aluminiumplaatje.

Het chassis- nummer vindt men verder nog ge- slagen in de vloerplaat achter de passagiers- stoel. (rechts)
Bij de eerste Belgische Ami6'en bevond het chassisnummer zich ook nog op een apart plaatje dat gepuntlast werd op de traverse rechts van de versnellingsbak.


De Ami's uit Vorst hadden verder nog een aluminium plaatje gemonteerd op het rechterbinnenscherm. Hierop stond aangegeven welke smeermiddelen gebruikt konden worden. Opmerkelijk is dat het smeringsvoorschrift  <Mobiloil> aanbeveelt.  Op de allereerste plaatjes staat een verkeerde Nederlandse vertaling.
De allerlaatste Ami6'en die in BelgiŽ verkocht zijn, hadden het identiteitsplaatje aan de binnenkant gemonteerd bij het deurscharnier aan de passagierszijde. Deze serie is in Frankrijk gemaakt, en in BelgiŽ  aangepast. Het chassisnummer begint niet meer met een <6>.
Dit plaatje werd alleen gemonteerd op in BelgÔŽ verkochte Ami6'en.


Exterieur:

Achterzijde:


Het meest in het oog springende detail, van de in Vorst gemaakte Ami6 Berlines zijn de ovale monoblock achterlichten. De Franse serie heeft deze achterlichten nooit gehad.Toch hebben de Belgen niet altijd dit type  achterlichten gemonteerd.

04/1961- 09/1961
Dit is de eerste serie Ami6 uit Vorst.
Deze Ami is in 1961 op kenteken gezet.
Ronde platte achterlichtjes met de reflectoren onder de buitenste achterlichtjes.
De Franse-serie had ook nog onder de achterklep 2 reflectoren, vier in totaal dus. Later werden alleen de bovenste twee nog gemonteerd. in Frankrijk zijn nooit alleen de onderste gemonteerd zoals bij de belgische serie.


09/1961-09/1962
Later werden de reflectoren verplaatst naar de achterschermen. Ze werden op dezelfde hoogte gemonteerd als de horizontale sierstrip. ( Ami6 standaard had deze strip niet). Op de Franse-serie is dit nooit gebeurd i.c.m. de platte ronde achterlichten. Op de vergrote foto is duidelijk te zien dat in het achterpaneel de voorgeboorde gaatjes, voor het monteren van de reflectoren voor de Franse serie.                                                                                                                                                       

09/1962-09/1965
Vanaf modeljaar 1963 werden de, voor de "Belgen" zo kenmerkende, ovale monoblock achterlichten gemonteerd. Deze werden ook gebruikt voor de CitroŽn HY in die tijd. In de lampkappen zaten reflectoren, dus de kleine reflectoren op de achterschermen waren overbodig geworden.
                                                                            
09/1965-09/1966
Een serie met de bolle ronde achterlichten en weer reflectoren op de achterschermen. De Franse Ami6 had in dit modeljaar 1966 dezelfde achterlichten en de  reflectoren op dezelfde plaats.


                                                                                                                                                                                                                       . 
09/66-01/68
De terugkeer van de ovale monoblock achterlichten. Deze serie had echter wel de kleine reflectoren op de achterschermen.
Bij dit type eigenlijk overbodig.                                                                
01/1968-03/1969
De laatste serie Ami6'en kreeg een gewijzigde achterkant met trapeziumvormige achterlichten.
Deze lampvorm werden later op de 2cv toegepast.
Uiterlijk week de Belgische-serie bijna niet meer af van de Franse-serie.

Spatlappen:

In Nederland waren spatlappen achter verplicht in de jaren zestig. De Belgische Ami6'en waren daarom uitgevoerd met deze voorziening. De spatlappen waren bevestigd aan beugels die weer bevestigd waren aan het binnenscherm.

In de kofferbak zit een plaatje op dezelfde hoogte aangebracht.
Hiernaast een bovenaanzicht van de spatlappen na demontage van het achterscherm.

Na mei 1968 werden ze niet meer gemonteerd af de fabriek.


Parkeerlichten:


De Belgische Ami's, zowel de Berline als de Break, werden uitgevoerd met zgn. parkeerlichtjes. Op de Ami6 Standaard en de latere Ami6 Luxe hebben ze nooit gezeten.
  
       
       
  


 
In het begin werden deze geplaatst op de C-stijl zoals hierboven en naast te zien is.

Vanaf ergens in 1962 werden de parkeerlampjes verplaatst naar de B-stijl. Er zijn twee soorten gemonteerd. In het begin het linkertype en later het rechtertype.
De lichtjes werden in elk geval tot en met modeljaar 1966 gemonteerd.


Nummerplaathouder:


Aan de nummerplaathouder is een Ami6 uit Vorst ook te herkennen. De Franse serie heeft achter de nummerplaat een zwart vlak. In Frankrijk werd daar het nummer opgeschreven zolang de auto nog geen kentekenplaten had. De Ami's uit Vorst hebben de kentekenplaat bevestigd op een kale aluminium nummerplaathouder.       Belgisch                                                                         Frans


Dak:

De Ami6 Berlines die in Vorst gemaakt werden hadden, op de Standaard/Luxe na, een gespoten dak. De Grand Luxe in een kleur wit. Vanaf modeljaar 1967 was dit AC 098 (Blanc Everest). Daarvoor waarschijnlijk in een hele lichte kleur grijs.  De Extra Comfort en de latere Grand Comfort veelal in een andere kleur. De in Frankrijk gemaakte Ami6'en hadden een wit polyester ongespoten
dak.


De Belgische  uitvoeringen hadden onder de onder de motorkap tegen het schutbord twee ronde kleurcodeplaatjes i.p.v. ťťn. Deze plaatjes werden vanaf 1965 gebruikt. Voor andere kleurencombinaties kijk hier.

Vouwdak:

Vanaf januari 1963 kon de Belgische Ami6 af fabriek ook geleverd worden met een groot linnen vouwdak. Dit vouwdak liep door tot na de B-stijl. De meerprijs voor het dak was destijds fl. 300,-  
Karel Suyling heeft twee
advertenties over deze optie gemaakt.  Er zijn mij slechts twee Ami6'en bekend die nu nog bestaan met dit typische Belgische dak.Pas veel later, oktober 1967, kon ook de Franse serie geleverd worden met een opendak. Dit dak was aanmerkelijk korter.
In de laatste modeljaren had men voor de Belgische serie de keuze uit beide type opendaken. 


Fabrikant ruiten:

De ruiten van de Ami6'en uit Vorst werden aangeleverd door  het Belgisch bedrijf Jemeppe. Deze ruiten zijn te herkennen aan het afgebeelde beeldmerk op de ruiten.

Roestpreventie:

Vanaf februari 1967 werden de Belgische Ami's extra tegen roest behandeld.
Ami6 Grand Luxe vanaf chassisnr: 6129570. Ami6 Grand Comfort vanaf nr: 6194103, de Break Comfort vanaf nr. 6202612 en de Break Commerciale vanaf nr: 6167608.
De details zijn hier te lezen.


Interieur:

Dashboard:

De  Nederlandse  Ami6'en hadden vanaf eind 1963 de brede kunststof rand onder de voorruit al in zwart uitgevoerd. Tijdens modeljaar 1966 is de rand een jaar weer wit gekleurd geweest. 

De Franse Ami's behielden deze rand wit gekleurd tot en met modeljaar 1966.Dashboard eind '63In 1965 werd het in Nederland verplicht een verklikkerlicht te hebben dat ging branden wanneer er "grootlicht" werd gevoerd. Om weerspiegeling in de voorruit tegen te gaan werd er een kapje boven het blauwe verklikkerlampje gemonteerd. Deze oplossing is niet specifiek voor de Belgische serie. De in Frankrijk geproduceerde Ami6'en voor de Italiaanse markt hadden deze voorziening al eerder. De Franse serie heeft deze echter nooit gehad. De Nederlandse Ami's hadden dus vanaf 1965 zo'n kapje en een extra blauw verklikkerlicht naast het laadstroomlampje. Dit maakte
het dashboard wel wat rommeliger. Het rode laadstroomlampje verviel met de komst van de laadstroommeter. (1967).  Het kapje is bij introductie vervaardigd uit kunststof. Later uit metaal met dezelfde textuur als de metalen dashboardbehuizing.


Bij de Franse Ami6'en stond de binnenspiegel op het dashboard tot 1968. Medio 1968 verhuisde de binnenspiegel naar de bovenkant van de voorruit. Bij de Nederlandse Ami's is de plaats wisselend geweest. Op oude afbeeldingen is te zien dat de spiegel al vrij vroeg boven de voorruit werd gemonteerd. Rond eind 1965 werd de spiegel ineens weer op het dashboard geplaatst, om in 1968 weer naar boven te verhuizen.
De nevenstaande Ami6 komt uit 1964.


Kofferbak:


De kofferbak van de Belgische Ami6  (behalve de Ami6 Standaard) was bekleed, dit in tegenstelling tot de Franse exem- plaren. De bodem en de verhoging waar de achterbank op stond was bedekt  met een dikke zachte zwarte bekleding.
De binnenschermen waren bekleed met
met grijs vilt.


De achterkant van de achterbank werd afgedekt met  een plaat. Er zijn verschil- lende soorten platen gemonteerd. Ook de binnenkant van de achterklep was bekleed.


Motorkap:

Om het motorlawaai in het interieur te beperken werd de motorkap van de Belgische Ami6 aan de binnenkant bekleed.  De Franse serie kreeg pas veel later deze geluidisolatie.


Neerslag-aanpassingen:

Door het meer natte klimaat in de noordelijke landen, paste CitroŽn BelgiŽ de Ami6 aan op dit gebied. Er werd een gootje aangebracht aan de bovenkant van de A-stijl, zodat het hemelwater niet het interieur in kan stromen.Binnenin de auto werd een klein hoekje aangebracht aan de onderkant van de A-stijl op de dorpel, om zo het water af te voeren naar buiten.  De Franse fabriek nam al snel, deze van oorsprong Belgische verbeteringen, over!

Aan de binnenkant van de deuren werd een folie aangebracht wat het vocht tegen moest houden.
Ruitensproeier.

De Belgische Ami6'en werden uitgevoerd met een ruitensproeier. De Fransen Ami's kregen deze voorziening pas met ingang van modeljaar 1967. De bediening van de sproeier ging via een drukpompje links naast de chokeknop. Onder de motorkap be- vindt zich het waterreservoir, dat  tegen het schutbord was gemonteerd.  De sproeikop zat in het midden onder de voorruit.